NL | ENG

Team vormen

De Freedom Focus cursus geef je met een team. De grootte van het team hangt af van het aantal deelnemers. 

  • De cursus heeft een leider/docent nodig. Dit is iemand met voorafgaande (basis)kennis op het gebied van pastoraat, counseling of psychologische begeleiding van mensen.
  • Er zijn ook groepsleiders nodig. In de tweede helft van iedere bijeenkomst is er een vaste kleine groep (zo’n drie deelnemers) waar mensen in door kunnen praten. Die groepjes worden iedere week door dezelfde groepsleiders begeleid. Het aantal groepsleiders is dus afhankelijk van het aantal deelnemers.
  • Als er een grotere groep meedoet, is het handig iemand te hebben die de cursus kan faciliteren: zorgen voor de zaal, de communicatie met de deelnemers, het aanschaffen van cursusmateriaal en het regelen van eventuele maaltijden.

Vraag bij het vormen van een team commitment van alle teamleden om zoveel mogelijk bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn. Bij de vrouwengroepen is het belangrijk dat de teamleden ook vrouw zijn.

Doorverwijzen

De cursus is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp, maar als levenshulp voor degenen die daar nog niet terecht kunnen of willen.

Wij kunnen mensen niet veranderen of genezen, hoe graag we dat ook zouden willen. Als leidster begeleid je deelnemers en faciliteer je dat ze zelf keuzes kunnen maken en stappen kunnen zetten. Het is hún proces en verantwoordelijkheid.

Als je merkt dat de nood te hoog is of een hulpvraag te ingewikkeld, is het tijd om door te verwijzen. Daarom is het goed om een netwerk te hebben van artsen, psychologen, pastors en maatschappelijk werkers om mee te overleggen of om mensen naar door te kunnen verwijzen.